Światowa Rada Zdrowia domaga się zaprzestania stosowania szczepionek Covid-19 i boosterów u dzieci, częściowo z powodu zwiększonego ryzyka zapalenia mięśnia sercowego.

We wszystkich sprawach związanych z opieką nad pacjentem należy rozważyć korzyści i ryzyko. Ponieważ nie ma zagrożenia Covid-19 dla dzieci i większość dzieci jest w niewielkim stopniu narażona na rozwój ciężkich objawów Covid-19 po zarażeniu się SARS-CoV-2 na początek, WCH nalega, aby nie narażać ich na ryzyko bardzo realnych działań niepożądanych z eksperymentalnych zastrzyków.

• W badaniu opublikowanym 6 grudnia 2021 roku w czasopiśmie American Heart Association ” Circulation” zbadano 139 dzieci <21-letnich, które doświadczyły 140 podejrzanych epizodów zapalenia mięśnia sercowego. W badaniu stwierdzono, że podejrzenie zapalenia mięśnia sercowego wystąpiło u 97,8% dzieci po wstrzyknięciu mRNA, 94,2% podejrzanych epizodów wystąpiło po wstrzyknięciu Pfizer-BioNTech, a 91,4% epizodów wystąpiło po drugim wstrzyknięciu.
  • W badaniu z University of Oxford oceniono związek pomiędzy szczepionką Covid-19 a zapaleniem mięśnia sercowego u ponad 42 milionów osób w wieku 13 lat i starszych. Zwiększone ryzyko zapalenia mięśnia sercowego stwierdzono po 1-28 dniach od podania trzeciej dawki zastrzyku Pfizer-BioNTech. Zwiększone ryzyko zaobserwowano przede wszystkim u mężczyzn młodszych niż 40 lat.
  • W badaniu opublikowanym w Nature Medicine 14 grudnia 2021 r. stwierdzono większe ryzyko zapalenia mięśnia sercowego po wstrzyknięciu Covid-19 firmy Moderna niż z powodu złapania samego wirusa u osób poniżej 40 roku życia.
  • W badaniu przeprowadzonym przez Kaiser Permanente Northwest stwierdzono ~1/1860 i ~1/2650 ryzyko zapalenia mięśnia sercowego u mężczyzn w wieku odpowiednio 18-24 i 12-17 lat po podaniu drugiej dawki zastrzyku Covid-19 mRNA.

Zapalenie mięśnia sercowego jest zapaleniem mięśnia sercowego i jest poważnym schorzeniem. Zapalenie mięśnia sercowego jest powikłaniem ostrego zapalenia osierdzia, w którym stan zapalny osierdzia rozszerza się na mięsień sercowy. Światowa Rada Zdrowia nie zgadza się z nowym i obecnie często używanym punktem mówienia, że zapalenie mięśnia sercowego jest łagodnym schorzeniem. Ponieważ serce jest niezbędne do życia, a mięsień nie regeneruje się, jego uszkodzenie może potencjalnie prowadzić do zmian w życiu, w tym do wczesnej śmierci.

Podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła niedawno, że nie ma dowodów na to, że dzieci potrzebują zastrzyków Covid-19, WCH utrzymuje, że nie ma dowodów na to, że dzieci w ogóle potrzebują zastrzyków Covid-19, a dostępne dowody wskazują, że przynoszą one więcej szkody niż pożytku.

Subscribe to World Council for Health’s newsletter to get up-to-date information about this

Szczepionek i Pokrewnych Produktów Biologicznych jednogłośnie zalecił szczepienie przypominające dwa miesiące po zastrzyku jednodawkowym firmy Johnson & Johnson dla osób powyżej 18 roku życia, członek komitetu dr Ofer Levy powiedział CNBC, „Jak idziemy do coraz młodszych grup wiekowych, są one mniej i mniej na osobiste ryzyko ciężkiego Covid, a z drugiej strony, nieco bardziej na ryzyko tego zapalnego stanu serca ze szczepionką mRNA. Więc to jest analiza ryzyka i korzyści, i dlatego widzisz te rozważania.”

Członek komitetu doradczego ds. szczepionek FDA i dyrektor Centrum Edukacji o Szczepionkach w Szpitalu Dziecięcym w Filadelfii, dr Paul Offit, powiedział w październiku: „To zawsze jest nerwowe, myślę, że kiedy jesteś proszony o podjęcie decyzji dla milionów dzieci w oparciu o badania zaledwie kilku tysięcy dzieci.” W badaniach bezpieczeństwa fazy 3 uczestniczyło mniej niż 3 000 dzieci.

WCH popiera stosowanie bezpiecznych, skutecznych i niedrogich metod leczenia Covid-19, a także bezpiecznych i skutecznych szczepionek, do których eksperymentalne zastrzyki oparte na genach nie należą.

Dzieci świata są przyszłością. Ich zdrowie i samopoczucie musi być zachowane i traktowane priorytetowo.

We are a people-powered platform for world health representing 170+ coalition partners in more than 46 countries.

Creative Commons License
Free Cultural Work

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License and is available for republishing and use as a Free Cultural Work.